Psaní s ChatGPT: persony pro efektivnější práci

Věděli jste, že z chatGPT můžete pomocí pár jednoduchých úprav dostat řádově lepší výsledky? A lepšími myslíme čtivější, více nebo naopak méně odborné, psané přizpůsobenější stylistikou, nebo jakkoliv jinak zrovna potřebujete.

Když si chatGPT představíte jako korektora psaných textů, nebo jako odborného lektora, tak jejich přizpůsobením získáte snáze přesvědčivější a lépe tematicky zpracované výsledky.

ChatGPT má osobnost

Tohle přizpůsobení se je možné v chatGPT dělat pomocí jednoduchého upřesňujícího zadání, kterému se říká persona.

Persona znamená „osobnost“ nebo „charakter“. ChatGPT je umělá inteligence, která se snaží porozumět a reagovat na otázky a požadavky lidí, jako kdyby byla skutečná osoba. A při jejím vzniku do ní byla uložená její osobnost, která pomáhá komunikovat s lidmi tak, aby byla přátelská, nápomocná a srozumitelná (a také obsahuje spoustu omezení, třeba nepoužívat sprostá slova).

Persona u chatGPT je založena na informacích a znalostech, které se naučila během tréninku. Ten obsahuje pro nás lidi nepředstavitelné množství informací, a právě z toho plyne síla celé technologie LLM (large language model), ale o tom si můžete více přečíst jinde.

Když budeme dále v textu psát Persona s velkým P, myslíme tím osobnost, která je chatGPT daná. Je přednastavená jako Persona, se kterou si píšeme kdykoliv zapneme chatGPT. Když budeme psát o personě s malým p, myslíme tím osobnost, kterou jsme úmyslně upravili, a liší se od výchozí Persony.

A jak toho můžeme využít?

Když si budete s chatGPT jen tak psát, tak získáváte výsledky, které její výchozí Persona tvoří ze všech dostupných informací a znalostí z tréninku. Jenže takhle data mají široký záběr a často se pro vaše záměry nehodí:

  • obsahují různě kvalitní informace (od vědeckých článků přes novinové zprávy až po příspěvky z diskuzí)
  • zahrnují data z celého světa
  • nerozlišují mezi lží, chybnými nebo neúplnými informacemi a pravdou
  • tréninková data končí v roce 2021, nic novějšího chatGPT nezná (např. neví, že ve Spojeném Království je aktuální hymna God Save the King)

A právě tady nám hodně pomůže fakt, že Personu chatGPT můžeme upravit. Pomocí upřesňujících zadání můžeme chatGPT přimět k tomu, aby při odpovědi zohledňoval jen určitou část naučených dat. Ta, která se nám vůbec nehodí, tak vynechá a o to lepší pak získáme odpověď.

Jak ovlivňuje persona výsledek?

Za chvíli si to prakticky ukážeme na jednoduchém příkladu. Ale obecně je vliv námi upravené persony daný tím, jak specifická a jak odlišná je výchozí Persony. Při úpravách persony je jen málo limitů, které nejde překročit. Můžeme tak různě podrobně změnit výsledky chatGPT, aby nám odepisovala jako:

  • opilý spolubydlící ze středoškolského internátu,
  • vysokoškolsky vzdělaný učitel fyziky,
  • 10leté dítě, které si doma hraje na astronauta.

Konkrétní příklady: Žádáme chatGPT jednoduchým zadáním o vysvětlení teorie relativity. První zadání je prostě jen „vysvětli teorii relativity„. Nijak jsme neupravili Personu, výsledek je velmi dlouhý:

výsledek promptu pro výchozí Personu chatGPT

Dejme tomu, že je pro nás výsledek nepoužitelný. Je dlouhý, a pro naše potřeby moc komplikovaný. U druhého zádání už proto rozepíšeme příkaz pomocí persony.

Jsi easyGPT. Jsi asistivní AI, kterou lidé vyvinuli, aby uměla zjednodušit složiná témata tak, aby jim rozumělo i malé dítě. Vysvětli teorii relativity.

výsledek promptu pro novou personu easyGPT

Díky úpravě persony jsme chatGPT řekli, že má výsledek vytvořit s použitím naučených dat, která podávájí téma teorie relativity zjednodušeně.

A s třetím zadáním si trochu pohrajeme, a změníme Personu na alkoGPT.

Jsi alkoGPT. Jsi věčně v podnapilém stavu, často nesrozumitelně blábolíš, ale původně jsi byla středoškolský učitel přírodopisu. Vysvětli teorii relativity.

výsledek promptu pro novou personu alkoGPT

Jak tvořit a používat persony?

Personu můžete napsat sami, nebo ji nechat vytvořit chatGPT. Použít můžete jeden a více atributů:

  • Identita: dejte osobnosti jméno, povolání, původ a definujte její roli v konverzaci.
  • Charakteristika: osobnostní rysy, styl komunikace, životní hodnoty nebo ideje a postoje.
  • Znalosti a vzdělání: jaké má vzdělání, praxi, specifické oblasti znalostí nebo odbornosti.
  • Zkušenosti: jakékoli relevantní zkušenosti, úspěchy, neúspěchy, výzvy z minulosti, které utvářely perspektivu persony.
  • Motivace: cíle, přání nebo hnací síly, které ovlivňují jednání a rozhodování persony.
  • Emocionální a vztahové aspekty: emocionální stav persony, úroveň empatie a přístup k budování a udržování vztahů.
  • Kontext: specifické prostředí nebo situace, ve které osobnost působí.

Personu můžete docela snadno nechat vytvořit i pomocí chatGPT. Zadáte prvotní kontext, a požádejte o dovytvoření persony, kterou si pak sami upravíte do finální podoby.

prvotní zadání pro vytvoření persony

S tíhle zadáním persony ještě nejsme spokojení, tak přidáme další kontext a necháme vytvořit finální personu:

upřesněné zadání pro novou personu

Personu Tomáše Marného pak začneme rovnou úkolovat:

výsledky persony Tomáš Marný (35), fejkový facebook ads expert

Pro srovnání připojujeme i výsledek téhož zadání ale pro výchozí Personu:

Vypracujte a používejte vlastní personu

Personu můžete vytvořit jen jednou a uložit si pro další použití. Jakmile si jednou ustálíte vyladěnou personu, budou výsledky konzistentnější a přizpůsobené dané personě.

Když pak budete opakovat s chatGPT různé činnosti, například pracovat na korekturách, nebo třídění textů, budou výsledky lépe vypadat, protože je zpracováváte jednotným stylem, přizpůsobeným dané personě.

4/5 - (4 votes)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů